Csiszolástechnika mint tudomány

A csiszolástechnika tudományág magába foglalja a vágással, fúrással, köszörüléssel és csiszolással kapcsolatos szerszámokat, anyagokat, eszközöket.

Az elkészült munkadarabok felületének minősége, simasága alapvetően fontos, hiszen az anyagmegmunkálás során a szerszámok nyomokat hagynak maguk után, valamint a használt alapanyagok felülete is finomítást igényel. Az adott anyagmegmunkáláshoz mindig a megfelelő csiszolóanyagokat és szerszámokat ajánlott használni.

Az elvégzendő munkához kiválasztott ideális anyagoknál többnyire rutinszerűen egyszerű, máskor csak előzetes információ gyűjtés után választható ki a célra leghatékonyabb csiszoló eszköz.

A csiszoló eszközök megfelelő kiválasztása és használata nagymértékben befolyásolja az elkészített munkadarab esztétikai megjelenését.

A csiszoló eszközök használatának célja, hogy az adott anyag felülete teljesen sima, megmunkálási nyomoktól mentes legyen. Természetesen ez nem minden esetben igaz teljesen, hiszen vannak olyan munkadarabok, amelyek nem igényelnek különösebben tökéletes felületet, mint például a tetőszerkezeteknél, öntött idomoknál stb..

A legtöbb használati eszköz általában finom és felületkezelt felületeket igényel, ezt csiszolással érhetjük el.

A csiszolástechinkáról szóló teljes anyagunkat IDE kattintva töltheti le, illetve további anyagainkat a letöltések oldalunkról érheti el!